ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑENGLISH
ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

ΙΒΕΓ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ
   

ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Το Ίδρυμα

Η αείμνηστη Ελίζα Γουλανδρή συνέστησε εν ζωή, με την υπ’αριθμ. 6412/18.6.1997 πράξη της συμβολαιογράφου Αθηνών Μαρίας Κούτρα-Φλουρή, το κοινωφελές «Ίδρυμα Ελίζας Γουλανδρή», η σύσταση του οποίου εγκρίθηκε με το από 17.9.1997 Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στο υπ’αριθμ. 873/2.10.1997 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Β’, σελ. 1).

Σκοπός του Ιδρύματος είναι να συνδράμει παντοιοτρόπως το ήδη από ετών (1978) συσταθέν κοινωφελές «Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή» στη συντήρηση της Παλαιάς και Νέας Πτέρυγας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στην Άνδρο των Κυκλάδων και στην ανέγερση ενός έτερου μουσείου σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο απετέλεσε όνειρο ζωής για το φιλότεχνο και φιλοπάτριδο ζεύγος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή στην περιοχή του Παγκρατίου. Επίσης, σκοπός του Ιδρύματος είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση των εικαστικών τεχνών και γενικότερα κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα ή με αναφορά προς την Ελλάδα.

Πόροι του Ιδρύματος είναι το σύνολο της περιουσίας της Ελίζας Γουλανδρή κατά την ρητώς εκπεφρασθείσα βούλησή της στην ιδιόχειρη διαθήκη της.Ελίζα Γουλανδρή
(1917 - 2000)

Γεννημένη στην Αθήνα το 1917, τέταρτο από τα έξι παιδιά του Πέτρου και της Ευανθίας Καραδόντη που έλκουν την καταγωγή τους από την Κυνουρία Αρκαδίας, η προικισμένη με ομορφιά και ευφυΐα Ελίζα εκφράζει από νωρίς την επιθυμία της να υπερβεί τις περιορισμένες προσδοκίες που τρέφουν οι μεσοαστικές οικογένειες της εποχής για τις θυγατέρες τους. Έχοντας ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές της στην Ελλάδα, αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σπουδάσει. Τα σχέδιά της όμως ανατρέπονται, όταν γνωρίζει και παντρεύεται τον εφοπλιστή Βασίλη Π. Γουλανδρή.

Η Ελίζα, που από νεαρή ηλικία γοητεύεται από την Τέχνη, βρίσκει στο πρόσωπο του, επίσης φιλότεχνου και ήδη συλλέκτη, Βασίλη Γουλανδρή, εκτός από έναν ιδανικό σύντροφο ζωής και τον κατάλληλο πνευματικό καθοδηγητή στη μύησή της στις εικαστικές τέχνες. Η ζωγραφική (κατά κύριο λόγο της Ecole de Paris) αποτελεί το κατ’εξοχήν αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους και τους συνδέει με τους κύκλους των καλλιτεχνών και διανοουμένων του μεταπολεμικού Παρισιού.

Πολίτες του κόσμου, παρακινούμενοι από την ίδια ακόρεστη δίψα για μάθηση γύρω από την Τέχνη και διαρκώς περιβαλλόμενοι από άξιους πρεσβευτές της αποφασίζουν, στις αρχές της δεκαετίας του '80, να δημιουργήσουν στο γενέθλιο τόπο του Βασίλη, την Άνδρο, ένα κέντρο πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών. Μέσω του Ιδρύματος που φέρει το όνομά τους, προικοδοτούν την Άνδρο με δύο πρότυπους μουσειακούς χώρους, την Παλαιά (1979) και τη Νέα Πτέρυγα (1986) του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Χάρη στη ξεχωριστή ικανότητα του Βασίλη και της Ελίζας να αναπτύσσουν μακροχρόνιες φιλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες, συλλέκτες, γκαλερίστες και διευθυντές μουσείων, διοργανώνονται στο Μουσείο της Άνδρου διεθνούς απήχησης εκθέσεις, στις οποίες αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα συνυπάρχουν με τις μόνιμες συλλογές του Ιδρύματος. Χρηματοδοτούν επίσης την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άνδρου (1981), δωρεά προς το Ελληνικό Κράτος, προκειμένου να στεγάσει πολύτιμα ευρήματα του αρχαίου οικισμού της Ζαγοράς. Η Ελίζα, με την καλλιεργημένη αισθητική άποψη και τη φινέτσα που τη διακρίνουν, επιμελείται προσωπικά την κατασκευή των δύο αυτών μουσείων.

Παράλληλα, με το ανεπτυγμένο καλλιτεχνικό αισθητήριό τους, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή γνωρίζουν και προβάλλουν νέους έλληνες εικαστικούς, τους βοηθούν να εξελίξουν την τέχνη τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους καλύπτοντας τα έξοδα διαμονής και φοίτησής τους στο εξωτερικό. Αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα αυτής της αρωγής προς τους νέους καλλιτέχνες, η Ελίζα καθιερώνει τη χορήγηση κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή τριών υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό σε κλάδους που έχουν άμεση σχέση με την Τέχνη σε όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις της.

Εξίσου ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικά και κυρίως σε αυτά που αφορούν την τρίτη ηλικία, η Ελίζα οραματίζεται τη δημιουργία ενός ζεστού, ευχάριστου και προσεγμένου περιβάλλοντος όπου, με τη φροντίδα ενός εξειδικευμένου προσωπικού, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα διάγουν βίο ήρεμο και ανέμελο. Με τη στήριξη του συζύγου της, επιμελείται την ανέγερση, εντός του Γηροκομείου Αθηνών, της Εστίας Αθηνών (1989), μίας υποδειγματικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Υπέρμαχοι της ιδέας ότι η Τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό που πρέπει να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό, οι φιλότεχνοι και φιλοπάτριδες Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή, επιθυμούν τη δημιουργία ενός έτερου μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα, ώστε το Μουσείο της Άνδρου και αυτό της πρωτεύουσας, να προσφέρουν αδιαλείπτως μία πνοή πολιτισμού στην Ελλάδα και να δίνουν την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να έρχεται σε επαφή και να εξοικειώνεται με τη σύγχρονη τέχνη. Το όραμα αυτό, χωρίς τον Βασίλη που φεύγει από τη ζωή το 1994, επιδιώκει να φέρει σε πέρας η Ελίζα με προσωπικό κόπο, αλλά και μέσω της ίδρυσης, το 1997, του κοινωφελούς Ιδρύματος Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο εγκαθιστά γενικό κληρονόμο της και επιφορτίζει με το καθήκον της εκπληρώσεως του οράματος της δημιουργίας του Μουσείου της Αθήνας και της συνέχισης της λειτουργίας του Μουσείου της Άνδρου.

Η χαρισματική Ελίζα σβήνει αιφνιδίως στις 25 Ιουλίου 2000 στην Αθήνα, μην έχοντας προλάβει, δυστυχώς, να καμαρώσει το Μουσείο της Αθήνας που τόσο πολύ επιθυμούσε να δει να υλοποιείται. Η απώλειά της, όπως και αυτή ενωρίτερα του συζύγου της Βασίλη, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους όσους είχαν την τύχη να τους γνωρίσουν από κοντά, αλλά και μία σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη για την Ελλάδα που ευχόμαστε να διαιωνίζεται εις το διηνεκές.

Προς αναγνώριση της πολιτιστικής και κοινωνικής της προσφοράς, της απονεμήθηκαν το Αργυρούν Μετάλλιον δια Φιλοπατρία και Φιλοκαλία της Ακαδημίας Αθηνών και η υψηλή διάκριση Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία.Διοικητικό Συμβούλιο

Η διοίκηση του Ιδρύματος Ελίζας Γουλανδρή ασκείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η ιδρύτρια, Ελίζα B. Γουλανδρή, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη σύσταση του Ιδρύματος, το 1997, έως το θάνατό της, τον Ιούλιο του 2000. Στο αξίωμα αυτό τη διαδέχθηκαν, σύμφωνα με τη βούλησή της, αρχικά ο αδελφός της, Ευστάθιος Καραδόντης, μέχρι το θάνατό του, τον Αύγουστο του 2012, και έκτοτε έως σήμερα, η ανεψιά της, κα Fleurette Καραδόντη Κατσίκη.

Σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου:

Πρόεδρος
κα Fleurette Καραδόντη-Κατσίκη

Αντιπρόεδρος
κα Elise Καραδόντη-Oliveira

Ταμίας
κ. Νικόλαος Κατσίκης

Γενικός Γραμματέας
Δρ. Κυριάκος Κουτσομάλλης

Μέλη
κ. Αλέξανδρος Άψης
κ. Αντώνιος Καλούδης
κ. Πυθαγόρας ΚόσιβαςΟικονομικά Στοιχεία

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

ΤΑΜΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014